Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Zelf een buscamper ombouwen; hoeveel kost het?

  • CamperHomie

Zelf een buscamper ombouwen; hoeveel kost het?

Ineens weet je het! Het wordt een buscamper waar je zelf  mee op pad kunt en je zelf kunt bepalen wanneer je waar gaat of staat. Een buscamper kun je op verschillende manieren aanschaffen.

Er zijn kant en klare buscampers te koop maar is het niet goedkoper om een (tweedehands) buscamper om te bouwen? Ode aan de zelfbouwers!

Homies Larissa en Josanne zijn van die helden. Zij steken de handen graag uit de mouwen en zetten voor jullie op een rijtje hoe dit nu eigenlijk in zijn werk gaat.

 

Hoeveel kost een zelfbouwcamper?

Wij, Larissa en Josanne keken al langere tijd naar de opvolger van onze Volkswagen bus. Op dat moment hadden we een T4, dus we keken naar een T5. Aangezien buscampers en campers in prijs gestegen zijn, doordat de populariteit sinds de corona pandemie is toegenomen, dachten we er aan om een lege bestelbus aan te schaffen. Om deze vervolgens om te bouwen tot buscamper. Zou je dan in kosten voordeliger uit zijn?

Larissa en Josanne

 

De aanschaf van een (bus)camper

Om je bus te kunnen inbouwen, moet je wel een bus hebben. Dus je koopt een lege bestelbus. Onze bus kostte hierin ongeveer 14.000 euro. Transporters zijn vaak duur, en wij houden nou eenmaal van Volkswagen!

We hebben destijds goed gekeken wat je kwijt zou zijn voor een kant en klare Transporter Camper, en dan zie je bedragen van gemiddeld 25.000 euro voorbij komen. Op basis van die bedragen dachten we zelf goedkoper uit te zijn met de inbouw zelf te doen. Het mooie hieraan vonden we dat we dan ook heel bewust zelf keuze’s kunnen maken in materiaal-soorten, kleuren, etc.

 

De kosten van het inbouwen op een rij

Qua inbouw kosten hebben we alles bijgehouden. Dit is fijn voor je eigen overzicht, en al helemaal om straks zeker te weten of je goedkoper uit bent geweest door het maken van deze keuze. Wij zitten qua inbouw kosten nu rond de 5.000 euro. Sommige dingen kun je niet goedkoop of duurzaam aanschaffen, dus daar hebben we ook niet op bezuinigd.

Andere dingen hebben we bewust tweedehands aangeschaft. Struin hiervoor veel marktplaats af! Je vind veel zelfbouw-camper artikelen die je nog goed een tweede leven kan geven. Dit scheelt voor je eigen portemonnee, maar is ook goed voor het milieu. Waarom alles nieuw aanschaffen terwijl je ook kan hergebruiken?

 

zelfbouw in de buscamper

 

Denk hierbij ook aan het hergebruiken van hout. Of leen gereedschap in plaats van alles aan te schaffen (voor die paar maandjes dat je aan het klussen gaat.) Goede alternatieven hiervoor zijn lenen bij een bouwmarkt op van je buren, via een app: PeerBy.

Ook de vinyl vloer die we hebben liggen komt van Marktplaats.

 

De duurste uitgaves van de zelfbouw

De duurste uitgaven waren tot nu toe het hefdak, de camper wrap, en de set zonnepanelen. Verder tikken andere kosten die wat kleiner lijken, ook snel aan. Isolatiemateriaal (wij kozen voor duurzaam en natuurlijk schapenwol), schrootjes, verf, etc.

Voor en na ombouwen zelfbouwbus

 

We zijn nog niet helemaal klaar, maar ik denk dat we rond de 20.000 euro uitkomen als de bus klaar is. Dat is een hoop geld, maar dan hebben we wel een bus die naar onze smaak is ingericht, met duurzame bewuste keuze’s, en onderaan de streep scheelt het toch 5.000 euro.

Mocht je nog gaan beginnen met het ombouwen, heel veel succes! En geniet van het proces!

Larissa en Josanne hebben een eigen website en een insta account waar je deze harde werkers kunt volgen. Adventures are waiting!

Heb jij voor ons een besparingstip? Vermeldt het dan gerust onder dit blog. Voor nog meer inspiratie klik hier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.