Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Front seat stories; “onze verhalen vanuit de camper.”

  • CamperHomie

Front seat stories; “onze verhalen vanuit de camper.”

FRONT SEAT STORIES, Onze verhalen vanuit de camper; wij nemen je graag mee op reis. Vanlife leert ons bewuster leven.

Veel mensen dromen ervan maar uiteindelijk zijn er maar een paar die het echt doen; je baan opzeggen, huis verhuren, en voor een onbepaalde tijd in je zelfgebouwde bus door Europa rijden. Wij kunnen alvast verklappen; het is verslavend.

“Alles waar je tijd in stopt groeit”

Wij zijn Marc en Loes uit Amsterdam, en vlak nadat we onze baan hadden opgezegd kwam de eerste lockdown in Nederland. Voor ons maakte het weinig uit. Onze planning was om onszelf een paar maanden op te sluiten en keihard te werken aan onze droom.

 

Loes en Marc front seat stories
That’s us

 

Als jong meisje maakte Loes op school al een tekening van hét iconische camper busje met een surfplank, en hing deze ingelijst op haar kamer. En nu, bijna 20 jaar later, ging het dan gebeuren.

Onwetend over wat ons te wachten stond en zonder enige bouw-ervaring. Met twee linker handen, internet, en een goede dosis aan positieve energie,gingen we de uitdaging aan!

Een leerzame en intense tijd kunnen we wel stellen.

Drie maanden lang werkte we fulltime aan de verbouwing van onze tweedehands gekochte Peugeot Boxer L2 H2, die geparkeerd stond op de oprit van de ouders van Loes. Gezien de corona reis-maatregelen was het dan ook logisch om tijdelijk bij hen in te trekken.

Benieuwd hoe het ons is gelukt om een zelfbouw bus te maken en wat het eindresultaat is? 

Oh, en uiteraard heeft onze nieuwe witte vriend een naam; Patrick. Oftewel; Petje!

 

 

Als we er op terug kijken is het een ongelooflijk bijzonder traject geweest. Heftig, maar zeker de moeite waard. We zijn apetrots als we, mensen die we tegen komen tijdens het reizen, ons paleisje op wielen mogen laten zien.

Daarbij, één van onze persoonlijke doelen was om handiger te worden. En we kunnen wel stellen dat we hard aan onze klus skills hebben gewerkt. Samen met onze familie en vrienden. Wat zijn we ze dankbaar!

Het leuke van een zelfbouw bus; achter elk onderdeel zit een verhaal of een gebeurtenis. Zelf de naam ‘Petje’ komt niet uit de lucht vallen. Het verhaal hierachter lees je op instagram.

Ons ‘red cedar plafond’ heeft ook een speciale geschiedenis.

Het hout van ons plafond is 50 jaar oud en komt uit het huis van Loes haar opa en oma. Na 25 jaar bewaard te zijn geweest, heeft het voor nog eens 25 jaar bij de ouders van Loes op de zolder gelegen.

Alsof het 50 jaar lag te wachten op dit specifieke moment; het was namelijk éxact de juiste lengte en hoeveelheid. Hoe bizar? Een tip die we kunnen geven: vergeet vooral niet bij vrienden en familie op zolder en in de kelder te kijken. Wellicht vind je mooie spullen die je kunt gebruiken en recycle je deze op een leuke manier. 

 

front seat stories
Ceder houten plafond

 

Wij hebben ons stadse leventje ingeruild voor een ‘tiny home on wheels’ en rijden gedurende de Covid Pandemie door Europa. Misschien zal je nu denken; hoe dan? Kan dit wel? Het korte antwoord is ‘Ja’. Tuurlijk brengt het wel unieke ervaringen met zich mee.

Beste moment

We zijn er van overtuigd dat dit misschien wel het beste moment is om te reizen in een zelfbouw bus. We hebben nog nooit zo weinig mensen gezien, en zitten technisch gezien voortdurend in ‘quarantaine’ in onze eigen busje. Het grote voordeel is alleen dat iedere keer als we onze schuifdeur open doen, we verwent worden met een nieuwe voortuin. 

In totaal hebben we vier weken stil gestaan tijdens de lockdown in Griekenland. Maar over het algemeen zijn we zoveel mogelijk onafhankelijk. Weg van campings en uit de drukke stad. Dat maakt deze levensstijl op dit moment zo fijn.

 

camper verhaal Front seat stories

 

“Vanlife leert ons bewuster te leven”

Het is opvallend hoe snel het busleven je bewust maakt van hetgeen dat je verbruikt. We hebben bijvoorbeeld vier watertankjes van 12 liter voor drinkwater in- en een grote grijs watertank van 45 liter onder de bus. De kraan open laten staan tijdens de afwas is dus geen optie. En eerlijk, als je op een mooie plek aan het strand staat, heb je ook geen zin om op zoek te gaan naar een plek om de vuilwater tank te moeten legen. 

 

“Met 4 kleine watertankjes, moeten we wel op ons verbruik letten

Fun fact; naar schatting verbruiken we 1/5 van het water dat we thuis doen. Oké, minder douchen en kleding wassen is hetgeen dat het grote verschil maakt. Maar geloof ons, als je aan het strand wakker wordt is het enige dat je wilt doen in de zee plonsen!

Een ander onderwerp waar we thuis nooit met elkaar over spraken is ons elektra verbruik. Naast duurzame stroom binnen te laten komen, spraken we nooit over hoeveel we eigenlijk verbruikte. En belangrijker; is het allemaal nodig? Thuis voelen alle voorzieningen oneindig en daarom voor ons geen reden om er over te praten.

Nu is dat zeker anders; het opladen van telefoons, laptops, drone en andere apparatuur wordt handig afgestemd op de stand van de zon. 

 

Marc & Loes Front Seat Stories

 

Zonnepanelen

Wij zijn ontzettend blij met de investering die we hebben gedaan in flexibele zonnepanelen en twee grote accu’s. Dit kunnen we zeker iedereen aanraden.

Hierdoor kunnen we ononderbroken op prachtige plekken staan, en in dit geval uit de buurt van veel mensen. Het ultieme gevoel van vrijheid; geen reden om terug te gaan naar een camping om op te laden. 

De enige reden voor ons om campings op te zoeken, zijn de warme douches. En geloof ons, die zijn onbeschrijfelijk lekker na een paar dagen niet douchen. Over het algemeen wassen we ons met een washandje, in de zee of gebruiken we de onlangs gekochte buitendouche-zak. Daarnaast kunnen we op veel plekken water bijvullen en/of legen dus ook dit is niet altijd een reden om op de camping te moeten blijven.

 

Marc & Loes Front Seat Stories

 

Het bewust worden van wat je verbruikt geldt niet alleen voor water, maar ook met voedsel.

Aangezien we in de herfst en winter tijd door landen als Italië en Griekenland rijden, maken we de lokale oogsten mee. 

Overal waar je rijdt, links en rechts van de weg hectares vol olijven- en citrus-bomen. Eén van de mooiste culturele ervaringen tot nu toe was dan ook het olijven oogsten in Griekenland.

Nu we hebben gezien en ervaren hoeveel zwaar werk er verricht moet worden voor een fles olijfolie, kijken we wel anders naar de schappen in de winkel. Wist je dat één boom slechts 15 kilo olijven produceert, en dat daar maar 3 tot 4 liter olijfolie van wordt geperst? Bedenk de volgende keer als je in de supermarkt staat eens hoeveel olijfbomen er een jaar hard hebben gewerkt om het schap met flessen te vullen.

Zo is dat natuurlijk met van alles; we leren dingen meer of op een andere manier te waarderen en dat is heel waardevol.

Sowieso beseffen we dat we niet écht zoveel spullen nodig hebben. Hoe minder spullen des te meer overzicht in de bus. Ook leren we sneller zelf iets te repareren in plaats van nieuw te kopen. Natuurlijk helpt de sluiting van de meeste winkels vanwege de lockdown hier ook bij. Het zijn vooral de gewoontes en overtuigingen die veranderen, wanneer je meer tijd hebt. 

 

Front seat stories

 

“Het meest waardevolle dat je aan iemand kan geven is tijd”

In ons hectische leven thuis vergeten we nog wel eens waar het uiteindelijk om draait, tijd doorbrengen met familie en vrienden. En het spontaan creëren van mooie en memorabele momenten. Hoe vaak ga je nou écht spontaan, zonder eerst te bellen of af te spreken, bij iemand op bezoek? Zijn mensen dan wel thuis? Of hebben ze geen tijd?

Aangezien iedereen op reis tijd heeft, leven we van dag tot dag, is er ruimte voor spontaniteit en bouwen we snel diepere relaties op. En dat vinden we heerlijk. Tegelijkertijd vragen we ons af waarom dat om de een of andere reden thuis geen optie lijkt te zijn?

Iets anders dat veranderd is ten opzichte van het leven thuis, is het leven in een natuurlijk ritme. 

We leven mee met het licht van de dagen en seizoenen. Uiteraard zijn we veel buiten, zelfs wanneer het niet zo warm is. En wat vinden we het stiekem heerlijk om rond een uur of 20.00 ons bedje in te kruipen, een film te kijken en lekker te gaan slapen. 

 

 

“Laat plekken schoner achter dan hoe je ze vindt”

‘Beach clean ups’ zijn populair onder de vanlife community. We komen op de mooiste plekken. Vaak niet toeristisch en daarom niet onderhouden. Het is soms schrikbarend hoeveel troep, en met name plastic, er op de stranden ligt. Afgelopen week hebben we zelfs twee aangespoelde schildpadden gevonden. Voor ons een reden om in actie te komen. 

Samen met een groep gelijkgestemde Vanlifers hebben we een beach cleanup gepland om dit strand op te ruimen. Ons doel: zo veel mogelijk vuilniszakken vullen op één dag. Uiteraard zullen hiervan een video delen op ons Youtube kanaal “Front Seat Stories”, en hopelijk inspireren we anderen om dit ook te doen.

 

Films maken is een passie van ons.

We werken nu aan een serie “Lockdown Stories”, die gaat over de verschillende stijlen van ‘Vanlife’. Verhalen over ervaringen vanuit de voorstoel, verteld door mensen die we hebben ontmoet tijdens de lockdown. 

Zij leerden ons dat het niet uit maakt of je met een high tech bus, een daktent of een trailer met een pick up truck reist, uiteindelijk delen we dezelfde momenten. We staan met elkaar rond het kampvuur, genieten met elkaar van de zonsondergang en lachen met elkaar om dezelfde verhalen.

Er zijn zoveel verschillende manieren waarop je deze levensstijl kunt proberen. En er zijn altijd redenen om het niet te doen; misschien heb je honden, heb je een toffe baan, heb je geen tijd of misschien een klein budget? Het enige wat we kunnen zeggen is, just do it! Voor iedereen is er een manier. Dat is wat wij leerden uit de verhalen van deze reizigers.

Wij kunnen dit leven je in ieder geval aanraden!

Vanuit onze ‘Front Seat’ doen we ons best om iedereen, die geïnteresseerd is in deze levensstijl, mee te nemen op onze reis.

Het is interessant hoe snel wij zijn gewent aan al het nieuwe, de kleine ruimte en hoe groot het nu voelt. Er zijn vele grappige gewoontes en verrassende routines bij gekomen en uiteraard een boel levenslessen geleerd. Het is namelijk nogal wat om tijdens corona in een busje door Europa te reizen.

Voor nu weten we één ding zeker. We hebben ons huis tot eind van de zomer verhuurd en zijn voorlopig dus nog onderweg!

Marc & Loes Front Seat Stories

Dit gastblog is geschreven door Marc en Loes. Wil je meer zien van deze globetrotters en met ze meereizen? Volg ze dan op instagram: Front Seat Stories of abonneer via hun te vette You Tube kanaal: Front seat stories

CamperHomie wenst ze lots of fun en veilige kilometers toe! 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.