Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

De voordelen van flexibele zonnepanelen op je camper

  • CamperHomie

De voordelen van flexibele zonnepanelen op je camper

Flexibele zonnepanelen, ideaal voor camper en boot

Flexibele zonnepanelen zijn een erg goede optie wanneer je zonnepanelen op je camper, boot of schuur met gebogen dak wilt. Voorheen was dit type zonnepanelen niet aantrekkelijk, omdat het veel duurder was dan gewone zonnepanelen. Zonnepanelen op het dak van je camper helpen je erbij om de mooiste ongeschonden plekjes te vinden. Je bent namelijk niet afhankelijk van stroom voor je camper. 

Inmiddels gaan de ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen zo snel, dat de beide types panelen steeds meer gelijktrekken. Zo hoef je niet in te leveren op kwaliteit of rendement wanneer je kiest voor flexibele zonnepanelen.

Maar waarom zou je eigenlijk gaan voor flexibel? We hebben de drie grootste voordelen voor je op een rijtje gezet.

 

1. Buigbaar én licht in gewicht

Het grote voordeel van flexibele zonnepanelen, is dat ze eenvoudig aan te passen en licht te buigen zijn naar het oppervlak. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte die je hebt en blijft je camper beter gestroomlijnd. Omdat het eigenlijk gewoon een dunne laag bovenop het dak van de camper is van zo’n 3mm dik, kun je er eventueel ook nog overheen lopen.

De panelen zijn dus buigbaar, waardoor ze ook erg geschikt zijn voor op bijvoorbeeld de kajuit van een boot of een jacht. Hier heb je vaak een beperkt en gebogen dakoppervlak, waar een regulier zonnepaneel niet tot zijn recht komt. Met een flexibel zonnepaneel benut je elke bruikbare meter.

Ook wegen flexibele zonnepanelen aanzienlijk minder dan reguliere panelen. Vooral voor de camper is dat natuurlijk erg belangrijk, rijden is al duur genoeg! Een flexibel paneel van 100Wp weegt bijvoorbeeld maar 3,5kg.

Ter vergelijking: een regulier zonnepaneel met dezelfde opbrengst komt al gauw uit op ruim het dubbele, namelijk zo’n 7,5kg. Met lichtere panelen is het verbruik van je camper of boot een stuk lager.

 

Sunbeam-Tough-T111JB-Junction-Box-paneel
Bron Off -Grid center

 

2. Makkelijk te monteren op het dak van de camper

Reguliere zonnepanelen zet je eigenlijk altijd vast door ze vast te boren in het dak. Dit beschadigt je camper of boot, dat weet elke zelfbouwer.Deze gaten zijn niet zomaar op te vullen en blijf je altijd zien. Het is tevens nogal een precies werkje. Met de flexibele zonnepanelen gaat de montage veel makkelijker.

Omdat deze panelen een stuk lichter en dunner zijn, heb je geen schroeven en bijbehorende gaten nodig. Je zet ze eenvoudig vast met industriële lijm of kit. Dit levert een stuk minder schade op aan je camper.

De flexibele panelen zijn, zoals genoemd, erg dun. Aangezien ze slechts 3mm dik zijn, zal de wind er niet snel onder komen. De panelen zullen dus ook tijdens het rijden of varen stevig op het dak blijven zitten.

Zorg uiteraard wel dat je hoogwaardige UV-bestendige lijm of kit gebruikt en dat je van tevoren een plan hebt waar de panelen precies moeten komen.

3. Betere efficiëntie

Een tijd lang waren flexibele zonnepanelen een weinig aantrekkelijke optie. Ze zijn duurder dan de gewone panelen, en tot kort geleden was het rendement veel lager. Met de ontzettend snelle ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen, is dit verschil echter steeds meer rechtgetrokken.

Inmiddels doet het flexibele zonnepaneel nauwelijks onder voor de reguliere panelen. De meest efficiënte panelen ter wereld hebben een opbrengst rond de 35%. De flexibele panelen komen hier tegenwoordig erg dichtbij.

De opbrengst van deze panelen ligt inmiddels al gauw rond de 20%. Dit doet dus niet meer onder voor de gewone panelen, waardoor het de investering al gauw waard is.

 

Kleine samenvatting van de voordelen

Wil je dus graag zonnepanelen op je camper, boot, of gebogen schuur? Kies dan voor flexibele panelen! Opgesomd:

  1. Je maakt optimaal gebruik van de ruimte die je hebt, omdat de panelen meebuigen met het oppervlak.
  2. De montage gaat eenvoudiger. Je hoeft geen gaten te boren.
  3. Qua rendement doet het flexibele paneel bijna niet meer onder voor de gewone panelen.

Al met al zijn flexibele zonnepanelen een prima investering.

 

Dit gastblog is geschreven door Nander Knobben;

Nander is de enthousiaste eigenaar van het Off-Grid Centrum in Almelo. Zij helpen klanten om onafhankelijk en zelfvoorzienend te worden. Het specialisme ligt bij de zonne-energie systemen, waterzuiveringinstallaties & droogtoiletten. Zij richten zich op campers, boten, tiny-houses en andere (kleine) woonvormen zonder aansluiting op de nutsvoorzieningen. Zeker de moeite waard om even te gaan kijken of kijk bij www.offgridcentrum.nl.

Wat is jullie ervaring met zonnepanelen op de camper?

 

Photo header: Photo by Fabian on Unsplash

4 reacties op “De voordelen van flexibele zonnepanelen op je camper

  • Mijn tip zou zijn; plak ze niet meteen op je dak Het beste is om er een kleine laag onder te laten voor de airflow. Als je de zonnepanelen direct op de camper plakt worden ze bloedheet.

  • Dat lijkt me nou super handig, van die flexibele zonnepanelen op je dak, in plaats van de stugge op je camper. Zouden deze zonnepanelen hetzelfde rendement hebben als die andere? Dat is toch een droom om zelfvoorzienend te zijn met je eigen camper.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.